• video

    Advies voor patiƫnten en hun naasten in de palliatieve fase

Voor patiƫnten

Palliatieve zorg, informatie voor patiƫnten en hun naasten

Brochure voor mensen die palliatieve zorg krijgen en hun naasten. Palliatieve zorg is zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. In deze brochure leest u wat u van palliatieve zorg kunt verwachten.

Pal voor u

Ongeneeslijk ziek en dan? Pal voor uĀ deelt informatie en ervaringen over palliatieve zorg met patiĆ«nten en naastenĀ via magazines, themaboekjes, social media en deze website. Vele betrokken, deskundige personen en organisaties werken hierin nauw samen.

Sterven bespreekbaar

'Doodgewone gesprekken' met drie vrouwen die ongeneeslijke gynaecologische kanker hebben. Anneke (51), Cato (44) en Cora (68) vertellen openhartig hoe zij leven met hun beperkte levensverwachting. Dit doen zij elk op hun eigen manier. Aan bod komt hoe zij zich voorbereiden op het naderend levenseinde als hun tijd dringt, hun kijk op de dood en hun overwegingen om wel of niet door te gaan met levensverlengende behandelingen en of zij nog controles willen doen.

Als je weet dat je niet meer beter wordt

Deze brochure is bedoeld voor mensen met kanker die weten dat ze niet meer beter zullen worden.
Heeft u gehoord dat u niet meer beter wordt, dan betekent dit niet per se dat u snel zult overlijden.
Als genezing niet meer mogelijk is, richt de medische zorg zich op het remmen van de ziekte en/of het verminderen van de klachten. De tijd die u nog heeft, zult u zo goed en aangenaam mogelijk willen doorbrengen. En zo veel mogelijk op uw eigen manier. Deze brochure wil daarvoor handreikingen doen.

Ik wil met je praten

Ikwilmetjepraten.nu is een site waarop het belang van het praten over het levenseinde wordt beschreven. Op de site staan tips, persoonlijke verhalen en handvatten die mensen kunnen helpen bij het praten over de laatste levensfase.

Kaartjes van betekenis

ā€˜Kaartjes van betekenis. 50 vragen die er toe doen.ā€™Ā is een variant op speel- en coachingkaarten als Eigenwijsjes, Openhartig en het Billen Bloot-Spel, maar dan met vragen over het levenseinde, over leven en dood, over hoop en dromen, afscheid en verlies.

Begin een goed gesprek

Om goede keuzes te maken is een goed gesprek in de spreekkamer belangrijk. Deze website bevat advies voor artsen en patiƫnten.

Patiƫntenversie zorgmodule palliatieve zorg

In deze brochure staat beschreven wat je van palliatieve zorg mag verwachten op lichamelijk, spiritueel en psychisch-sociaal gebied. Deze geeft handvatten om met behandelaars in gesprek te gaan.

Sterven op je eigen manier (StEM)

Sommige mensen weten dat ze niet lang meer te leven hebben of maken het van dichtbij mee. StEM wil sterven uit de taboe- en medische sfeer halen en een volwaardige plaats in het leven geven door mensen te stimuleren over sterven te praten en handvatten te bieden hoe ze dat kunnen doen.

Praat op tijd over uw levenseinde

Praat op tijd over uw levenseinde. Als tekst eronder graag het volgende: Een e-book over praten met de dokter over grenzen, wensen en verwachtingen rond jouw levenseinde.